A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

FGMF Arquitetos recently completed Casa Jordão for a family in Monte-Mor, São Paulo that longed for a holiday retreat. The single story structure is located on a stud farm that dictates building codes for the area. One of the main rules required that they use clay for the roof, a common sight in Brazilian architecture. With that in mind, the architects began with an archetypal house shape, similar to a kid’s drawing, and continued by adding a barn-like extrusion. The finished result is an open floor plan with a center garden that leads into the social spaces.

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A black slate pool wraps around two sides of the public spaces of the house.

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

The middle section of the structure features sliding glass doors that disappear to create an open-air, pavilion-style space with indoor/outdoor connection.

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

The living room feels massive with both sides open making it perfect for family gatherings. A custom storage unit separates this space from the other side, which houses seating and a fireplace that open out onto the side pool.

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

The kitchen resides in a mini house made from darkened wood, opposite of the light wood walls and ceiling of the main structure surrounding it.

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

Behind the kitchen volume, the private section of the house lives with several bedrooms and a kid’s play area.

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

A Brazilian Holiday Retreat Designed for Social Interaction

Photos by Fran Parente.