Long House in the Cotswolds

Long House in the Cotswolds, English Countryside Home Project, English Architecture, Photos

Long House in the Cotswolds

Rural Real Estate Development in southern England, UK – design by Bureau de Change architects

6 Nov 2019

Long House

Design: Bureau de Change architects

Location: The Cotswolds, southern England

Long House in the Cotswolds

Reinterpreting the rural vernacular, this new home, Long House, in the Cotswolds uses interlocking barn forms and a palette of local materials.

Long House in the Cotswolds

Taking as a starting point the elongated forms of two 30 metre-long, timber chicken sheds which previously occupied the site, the house is a play of traditional barn volumes which have been pushed and pulled to suit the needs of the client.

Long House in the Cotswolds

Inside, the key living spaces fan out around an internal patio, which acts as a focal point for the home. Clad in copper, the patio is a moment where both nature and light are introduced.

Long House in the Cotswolds

Materially, the house reflects our interest in craft and detail. Paying close attention to local historic building practices and approaches to material have generated a language which both revives and reinterprets the vernacular.

Long House in the Cotswolds

In addition, the construction meets passive house principles – with an insulated concrete formwork system creating a thermal envelope, limited openings on the south-facing façade, triple glazed window units and a heat recovery ventilation system to maintain air quality year-round.

Long House in the Cotswolds Long House in the Cotswolds

The front barn has been built in dry stone wall by a local craftsman, chosen not only for its local relevance but for its inherent qualities of mass and muscularity. This façade is monolithic, with fewer openings to produce a heavier, solid volume at the front. As a counterpoint, the taller barn at the back is clad in a lighter-weight natural larch which has been charred to a deep leathery black at each window recess. This charring has then been brushed away to gently blend it back into the natural larch – creating an ombré effect which emphasises the rhythmic push and pull of the window indentations.

Long House in the Cotswolds

Both material choices anticipate a slow process of weathering and ageing that will further embed the new home into its rural setting.

Long House in the Cotswolds

Long House, the Cotswolds – Building Information

Design: Bureau de Change architects

Project size: 500 sqm
Completion date: 2019

Long House in the Cotswolds

Long House in the Cotswolds

Photography: Gilbert McCarragher

Long House in the Cotswolds images / information received 061119

Location: The Cotswolds, England, UK


New Oxfordshire Architecture

Contemporary Oxfordshire Architecture

Oxfordshire Architecture Tours by e-architect
Long House in the Cotswolds
photo © Martina Ferrara

New Oxfordshire Architecture

Hubert Perrodo Building, St Peter’s College
Design Engine Architects
Long House in the Cotswolds
photo © Richard James

Hubert Perrodo Building

Teaching Building for St Clare’s College, 139 Banbury Road
Design: Berman Guedes Stretton, architects
Long House in the Cotswolds
image courtesy of architecture office

St Clare’s College Teaching Building


New English Architecture

Contemporary Architecture in England

English Architecture Designs – chronological list

Contemporary English Houses

English Architects Studios – design firm listings

Berkshire Buildings

Buckinghamshire Buildings

English Architects

English Architecture

Comments / photos for the Long House in the Cotswolds page welcome

Website: England

The post Long House in the Cotswolds appeared first on e-architect.