Young Architects Win First Prize for Museum of Forest Finn Culture in Norway


Exterior View. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson

Exterior View. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson

An international team of young architects based in Copenhagen have won first prize for their proposal ‘Finnskogens Hus’ in a competition for a new Museum of Forest Finn Culture in Svullrya, Norway.

The fourth largest architectural competition in Norway, the new museum aims to inform and educate visitors about the Forest Finns, Finnish migrants who settled in Swedish and Norwegian forests in the late 16th to 17th centuries.

The team’s proposal, ‘Finnskogens Hus’, is a museum in the forest. Surrounded by a forest of columns, it creates an interesting transition between the forest it sits within and the perimeter of the museum. The interaction between building and landscape, inside and outside, works together to present the history and culture of the Forest Finns. During the dark hours, the light from within the museum bleeds through the forest of columns and gently illuminates the surrounding woodland.


Hide and Seek. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson

Hide and Seek. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson

Site Plan

Site Plan

The entrance of the building appears as a glade through a thicket of columns, leading the visitor into the reception area, café and library. Once inside the museum, the columns are still present but more dispersed, and natural light is filtered through the ceiling, a reference to the Forest Finns building technique where smoke was ventilated out through a smoke hatch.


Inside the Museum. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson

Inside the Museum. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson

The building itself holds many references to the culture of the Forest Finns, such as the primary building material being wood. Burnt wood is also used to tell a story about the slash-and-burn agricultural technique of the Forest Finns. The large gabled roof of the museum creates a link to the similarly gabled roofs of the surrounding buildings, while the plan of the building is straightforward and simple to ensure a clear circulation through the different sections of the museum. It is also designed to have the flexibility of extending the building through a second building phase.


View from Outside. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson

View from Outside. Image Courtesy of Lipinsky Lasovsky Johansson
  • Architects: Juráš Lasovský, Filip Lipinski, Hanna Johansson, Andrea Baresi
  • Visualisations: Aesthetica Studio
  • Area: 2000.0 m2

News via: LLJA.

Powered by WPeMatico