Wujiachang Kindergarten by Atelier Fronti

Wujiachang
Photo © Xia Zhi

Wujiachang kindergarten project, located in Lianxijiayuan community on the south side of Lotus Pond West Road in Haidian District, Beijing city, is a kindergarten with nine classes.

Wujiachang
Photo © Wang Yun

This kindergarten is built as a supporting facility for the surrounding economically affordable housing. Looking downward upon the main building, it is divided into two functionally different sections by an east-west corridor.

Wujiachang
Photo © Xia Zhi

The required activity rooms, lounges and restroom spaces for each class form a standard functional unit.

Wujiachang
Photo © Wang Yun

The three classes on each floor are accompanied by two staircase spaces, which are lined along the east-west direction on the south side of the central plane corridor, and on the south side of the building, the same functional planes develop up to the third floor.

Wujiachang
Photo © Chen Hao

In addition to the above functional layout, the most important consideration of the kindergarten is to view its entirety as a mode for spatial experience to be provided for children’s use.

Wujiachang
Photo © Xia Zhi

Therefore, a rich spacial playing system is formed by the kindergarten through linking up the vertical transportation components and spacial devices on the north side. The space within the cantilevered physical volume over the platform connects with the platform through a traffic pipeline near the north facade of the building.

Wujiachang
Photo © Chen Hao

On the east side of the platform, there is a cambered physical volume extending upward from the wall of the outdoor courtyard at the first floor. In this space, the first floor and the platform at the second floor are connected by a staircase ascending along the wall.

Wujiachang
Photo © Chen Hao

In the northeast corner of the platform, an outdoor staircase connects with the courtyard on the north side, and an outdoor staircase is arranged in the middle of the platform close to the corridor on the south side, which can be connected to the first-floor corridor.

Wujiachang
Photo © Chen Hao

The two main staircases on the south side will allow people to access the roof activity platform on the south side of the building. The activity space is cordoned by a glass fence in a region of triangular plane.

Wujiachang
Photo © Chen Hao

In such a system, there is a wide range of possibilities for the connection between those spaces, allowing every child to travel with an abundance of choices and contingencies. The whole building seeks to become a huge “spacial toy” for children to play in. Source by Atelier Fronti

Wujiachang
Photo © Xia Zhi
  • Location: Lianxijiayuan community, Lianhuachi West road, Haidian District, Beijing, China
  • Architect: Atelier Fronti
  • Lead Architects: Yun Wang
  • Project Team: Rufeng Wang, Guannan Zhao, Keping Ji, Zhengyan Li, Xin Zhao
  • Gross Built Area: 2300m2
  • Completion Year: 2016
  • Photographs: Chen Hao, Xia Zhi, Wang Yun, Courtesy of Atelier Fronti
Wujiachang
Photo © Xia Zhi
Wujiachang
Photo © Xia Zhi
Wujiachang
Photo © Xia Zhi
Wujiachang
Photo © Xia Zhi
Wujiachang
Photo © Xia Zhi
Wujiachang
Photo © Xia Zhi
Wujiachang
Photo © Xia Zhi
Wujiachang
Photo © Xia Zhi
Wujiachang
Photo © Xia Zhi
Wujiachang
Photo © Chen Hao
Wujiachang
Photo © Chen Hao
Wujiachang
Ground Floor Plan
Wujiachang
First Floor Plan
Wujiachang
Second Floor Plan
Wujiachang
Roof Plan

Source: a as architecture

抢沙发

  • 昵称 (必填)
  • 邮箱 (必填)
  • 网址