Former Haystack Refurbishment by OOIIO Architecture

Former Haystack
Photo © josefotoinmo

When we started to build this project we had no idea how was it going to end up looking. Our initial goal was to avoid the collapse of a group of former modest agricultural constructions used in old times as a hayloft, tool rooms, barn for mules, dog pounds, water well, kitchen for the workers and a cave used as “fridge” to keep the food fresh when there was no electricity or home appliances.

Former Haystack
Photo © josefotoinmo

Some areas are hundreds years old and some others “just” from beginning of XX th century, but all of them had in common that they are cheap functional constructions used as countryside work spaces about to collapse doubt to different pathologies, after more than 50 years of disuse and the passage of time and no maintenance. Our first works where purely structural reinforcements of roofs and falling adobe and brick walls.

Former Haystack
Photo © josefotoinmo

For it we followed the ancient techniques and respected the way those elements where built originally, understanding the way the builders worked those materials on their time. The new as a sum to the old, so that the combination of new and old creates a mestizo building, rich in nuances and singularities. The new, thanks to its combination with the old, is filled with intentionality and nuances. Once we reach safe work conditions we started to get into details, taking the most important design decisions:

Former Haystack
Photo © josefotoinmo

1. To communicate all the different originally divided spaces creating a large unitary space set. (Before you need to get out to the patio to enter in every space, not now anymore). We demolished all the non-structural partitions, getting a huge and spectacular open space.

Former Haystack
Photo © josefotoinmo

2. To complete the facades closing up the envelope of the new large unitary space. On the former facades, in one side there was an existing brick wall made from beautiful ancient large bricks. It was collapsing doubt to the roof cover thrusts. We convinced the client to not demolish it and we decided to use brick as the only new added material for all the new build walls, each time with a different rig, playing with the existing recovered brick wall and providing a great richness in textures and finishes.

Former Haystack
Photo © josefotoinmo

In the area there is a long tradition with brick constructions, and it is a material that works well with the hard local climate with very low maintenance needs, there are several brick factories just some kilometres away from the site. For us it was the perfect material choice.

Former Haystack
Photo © josefotoinmo

3. To build a new “spatial connector” that is unify with the only existing stairs going down to the cave. Although it is hard to imagine, despite there are 3 levels, one underground (cave), ground floor and first floor, there were no stairs up to the Haystack first floor! Workers used to go up climbing the wall, so we must add new stairs up linking all the vertical circulations in our new “spatial connector” which end up having a cylindrical shape, hugging a spiral staircase, reminding an agricultural tank made with bricks (as all the new added elements). A shape that seems to be there from before, although never existed until now.

Former Haystack
Photo © josefotoinmo

4. To recover all the ancient architectonical elements as possible: like repair all the ancient wood doors, clean and polish the beautiful old clay tiles with hundreds of years, repair and reinforce the damaged structural beams and columns, strip the ancient walls showing the original materials and its placemen… It was a methodical work of archeology and architectural surgery reinterpreting the old and combining it with modern elements to get a new mestizo and special building.

Former Haystack
Photo © josefotoinmo

5. Play with color and natural light to enhance this material games and combinations. After many years of disuse, painting again the walls with white lime paint suddenly was a blow of fresh air for the building. Also, to pop up our structural works for help the ancient damaged beams with new metallic columns and beams, we colored with the traditional local indigo blue the original structural elements and painted in black the new structural ones.

Former Haystack
Photo © josefotoinmo

This chromatic code combinations to show the way the structure is actually working suddenly became the definitive final touch of personality to all the interiors. The result of all this architectonic surgery work has been a patchwork of nuances and details rethinking the old and mixing it with the new, turning the result into a mosaic of nuances and details. A refurbishment planned on site to recover these ancient buildings that now shine with a new life. Source by OOIIO Architecture.

Former Haystack
Photo © josefotoinmo
  • Location: Mora, Spain
  • Architect: OOIIO Architecture
  • Architect in charge: Joaquín Millán Villamuelas
  • Project Team: Natalia Garmendia Cobo, Milda Dudonyte, Pilar Bolaños Almeida
  • Builder: Construcciones Eco Magón s.l.
  • Area: 235 m2
  • Year: 2017
  • Photographs: josefotoinmo, Courtesy of OOIIO Architecture
Former Haystack
Photo © josefotoinmo
Former Haystack
Photo © josefotoinmo
Former Haystack
Photo © josefotoinmo
Former Haystack
Image © OOIIO Architecture
Former Haystack
Image © OOIIO Architecture
Former Haystack
Image © OOIIO Architecture
Former Haystack
Image © OOIIO Architecture

Source: a as architecture

抢沙发

  • 昵称 (必填)
  • 邮箱 (必填)
  • 网址