A 20th-Century Dutch Schoolhouse Now Holds a Series of Airy Lofts

Built in 1912, an old school in Rotterdam, South Holland, is reincarnated as six light-filled apartments.

This box structure creates a second, lower ceiling above the living lounge.

Acclaimed Rotterdam practice Eklund Terbeek Architecten was enlisted to turn a 20th-century schoolhouse into six apartments. The studio’s founders, Jenny Eklund and Dominique ter Beek, were also responsible for the interior design of one loft, massaging the academic setting into a domestic one. 

A school in Rotterdam that was built in 1912 was converted into six apartments.

A school in Rotterdam that was built in 1912 was converted into six apartments.

Courtesy of René de Wit

The loft was previously comprised of two classrooms with mushroom-shaped windows, and a wide hallway that ran parallel to the rooms. 

An old school in Rotterdam than was converted into residential apartments.

An old school in Rotterdam than was converted into residential apartments.

Courtesy of René de Wit

The architects demolished the wall separating the two classrooms to create an open, spacious apartment.   

16.4-feet-high ceilings allowed for the creation of new intermediate floors and intimate mezzanines.

Over 16-foot-high ceilings allowed for the creation of new intermediate floors and intimate mezzanines.

Courtesy of René de Wit

The building’s 16.4-feet-high ceilings presented the duo with the chance to insert new intermediate floors and intimate mezzanines. They retained the unique, mushroom-shaped windows, but added a few apertures to create new sight lines, allow for more light penetration, and give the interiors a more expansive feel. 

Behind the wooden bookshelf in the living lounge, is a hidden staircase that leads up to the workspace.

Behind the wooden bookshelf in the living lounge is a hidden staircase that leads up to the workspace.

Courtesy of René de Wit

In the living area, a workspace is located in a white box that’s suspended from the ceiling. This box structure creates a second, lower ceiling above the living lounge underneath it, giving this zone a more intimate scale. 

From this workspace, the apartment’s owners can look out to the garden.

From this workspace, the apartment’s owners can look out to the garden.

Courtesy of René de Wit

Behind the wooden bookshelf in the living lounge is a hidden staircase that leads up to the home office. From this space, the apartment’s owners can look out to the garden, and from a small opening in the white box, they can also look down at the kitchen and dining areas on the ground level, located at the opposite end of the living lounge. 

The kitchen and dining area.

The kitchen and dining area

Courtesy of René de Wit

The kitchen has a large, concrete island with an oversized extractor hood above it. This white, box-like hood hangs from one of the load-bearing beams, mirroring the cubic form of the workspace box on the other side. 

The guest bedroom.

The guest bedroom.

Courtesy of Jansje Klazinga/Emmy van Dantzig

In the adjacent hallway, the architects created a mezzanine level to accommodate two bedrooms with low ceilings and alcove beds. One of the bedrooms has an interior window that looks towards the hallway, and the other has an interior window that looks to the main living area. 

A wooden box, which houses a walk-in-closet and stairs to the bedrooms, acts as a partition that dissects the hallway.

A wooden box, which houses a walk-in closet and stairs to the bedrooms, acts as a partition that dissects the hallway.

Courtesy of René de Wit

On the ground floor, a wooden box, which houses a walk-in closet and stairs to the bedrooms, acts as a partition that dissects the hallway, creating a sense of seclusion for the section of the hall where the bathrooms are located. 

The five original lavatories were updated and integrated into the new bathing area.

The five original lavatories were updated and integrated into the new bathing area.

Courtesy of Jansje Klazinga/Emmy van Dantzig

The bath area was designed as a circulation space that’s directly linked to the dining area, but that can be closed off for privacy. The five original lavatories were updated and integrated into the new bathing area. 

A mirror placed across the rear wall of the bathroom allows users to experience the original length of the school hallway.

A mirror placed across the rear wall of the bathroom allows users to experience the original length of the school hallway.

Courtesy of René de Wit

A mirror placed across the rear wall of the bathroom allows users to experience the original length of the school hallway, with its five toilet doors multiplied to 10 in the mirror’s reflection. What was the old director’s room next to the entrance was converted into guest quarters, and above it, a third mezzanine floor was added.

A child's bedroom.

A child’s bedroom

Courtesy of Jansje Klazinga/Emmy van Dantzig

During the renovation, the architects saved as much as possible of the school’s original architectural details, such as the yellow glazed brickwork in the hallway. They applied a white render to the walls and load-bearing beams, but left the rough concrete ceiling exposed for a contrasting texture. The dark walnut wood of the bookshelves, dining table, and kitchen closets bring a warm and cozy feel to the otherwise pared-down home.

Loft plans

Loft plans

Courtesy of Eklund Terbeek

“The interior of the apartment merges old and new, contemporary and traditional, refined and rough, into a balanced whole,” says ter Beek.

Loft sections

Loft sections

Courtesy of Eklund Terbeek


Project Credits:

Architecture and interior design: Eklund Terbeek

Builder: Massbouw and BDS 

Structural engineering: IMD Rotterdam  

Source: Dwell

抢沙发

  • 昵称 (必填)
  • 邮箱 (必填)
  • 网址